Dlaczego dochodzi do efektu jo-jo?

O efekcie jo-jo mówimy, gdy krótko po zakończeniu diety nasz organizm wraca do wagi, jaką miał przed jej rozpoczęciem, czasem nawet ją przekraczając.

Wyraźny efekt jo-jo jest często wynikiem skrajnych diet, w których spożywa się zbyt mało kalorii. Osoby, które drastycznie ograniczą ilość spożywanych kalorii, nie będą w stanie uniknąć efektu jo-jo i zauważą, że ich waga gwałtownie wzrośnie po zaprzestaniu diety.

W przypadku, gdy dzienne spożycie kalorii jest przez dłuższy czas znacznie poniżej rzeczywistego zapotrzebowania kalorycznego lub nawet poniżej wymaganej podstawowej przemiany materii, organizm przechodzi w „tryb oszczędzania”. Jeśli metabolizm po raz pierwszy przejdzie w ten „stan wyjątkowy”, w konsekwencji zostanie poważnie spowolniony.

Dlaczego dochodzi do efektu jo-jo?

Dietę redukcyjną można określić jako „stan wyjątkowy” w organizmie. W tym stanie organizm czerpie ze swoich rezerw energetycznych, które znajdują się nie tylko w węglowodanach, ale także w białkach.

Mniej mięśni to także mniejsze zużycie kalorii. W efekcie spada nasza podstawowa przemiana materii, więc jeśli chcemy pozostać przy tej samej wadze (lub ją zmniejszyć), będziemy musieli przyjmować znacznie mniej kalorii niż przed rozpoczęciem diety.

Po diecie powrót do nawyków żywieniowych sprzed diety nie jest łatwym zadaniem. Gdy znów będziesz jadł normalnie, Twój organizm będzie czuł, że otrzymaną energię powinien zmagazynować w tkance tłuszczowej.

Za strasznym efektem jo-jo stoi mechanizm w naszym organizmie, który odgrywa bardzo ważną rolę ochronną w radzeniu sobie z okresami głodu. Ten mechanizm powoduje, że metabolizm dostosowuje się do naszego otoczenia, zwalniając i zużywając mniej energii.

Unikaj pustych kalorii i zwiększ spożycie białka

Zdrowa i zbilansowana dieta jest warunkiem uniknięcia efektu jo-jo. Puste kalorie w białym pieczywie, napojach bezalkoholowych czy gotowych produktach nie powinny być obecne w Twojej diecie.

Upewnij się, że w Twoim planie żywieniowym jest wystarczająca ilość białka. Białko zapobiega utracie mięśni i utrzymuje sytość dłużej niż w przypadku spożywania węglowodanów lub tłuszczów. Dzięki temu o wiele łatwiej jest schudnąć.

Ruszaj się regularnie

Jeśli regularnie ćwiczysz i uprawiasz sport, łatwiej będzie Ci spalić więcej kalorii, aby schudnąć jeszcze bardziej, jednocześnie podkręcając swój metabolizm. Najlepiej uprawiać sport 3 do 4 razy w tygodniu, aby spalić dodatkowe kalorie. Więcej sprawdzonych porad dotyczących unikania efektu jo-jo znajdziesz tutaj: https://chudniesz.pl/jak-odchudzac-sie-bez-efektu-jojo